Palanut puhekela

Subbari palaa tai hajoaa?

Miksi subbari palaa tai hajoaa?

Palanut puhekelaMiten 1000 wattinen subbari voi palaa 800 wattisella vahvistimella?

Tämä on se yleisin kysymys mitä ihmetellään. Miten ihmeessä tuhatwattia kestävä subbari voi särkyä kun vahvistimesta ei saa kuin kahdeksansataa wattia ulos? Sinällään ihan ymmärrettävä kysymys näin äkkiseltään ajateltuna! Ei se maalaisjärkeen mahdu että näin voi päästä käymään. Ja sitten harmittaa kun on luullut että on hankkinut yhdistelmän joka on tuhoutumaton. Hetkinen, onko olemassa tuhoutumatonta sähkölaitetta? Kun tarkemmin miettii niin ei se hirveän realistinen ajatus ole. Kysymys ei ole siitä etteikö tehonkesto voisi pitää paikkaansa ihan hyvin eli olla rehellisesti ilmoitettu.

Vahvistimen yliohjaus

Vahvistinta yliohjataan kun yritetään ottaa siitä enemmän tehoa ulos kuin mitä se kykenee puhtaasti antamaan. Tällöin vahvistimen antama signaali leikkautuu ja kompressoituu. Kompressoituminen tarkoittaa sitä että musiikin voimakkaiden ja hiljaisten kohtien välinen voimakkuusero pienenee. Siten että huippukohdat tulevat koko ajan täysillä eli niin lujaa kuin vahvistin ikinä pystyy mitään pihalle puskemaan. Mitä pahemmin vahvistinta yliohjataan, sitä kovempaa nuo hiljaiset kohdat toistuvat ja lähestyvät koko ajan nekin sitä huippukohdan voimakkuutta. Tällöin kaiuttimen puhekela kuormittuu yhtäjaksoisesti eli sillä ei enää ole huippukohtien välissä niitä “lepotaukoja” mitä sillä on kun signaali on vielä puhdas. Alla olevassa kuvassa vasemmalla on vahvistimen antama signaali kun se antaa puhtaan signaalin niin lujalla kuin mahdollista. Oikealla tilanne jossa vahvistimesta yritetään ottaa enemmän kuin mihin se kykenee.

Leikkautunut signaali

Pahimmassa tapauksessa tuossa kuvassa näkyy vain suorakulmaista kanttiaaltoa, eli noita vaaleansinisiä kohtia ei ole enää ollenkaan jäljellä. Mutta ei näy kauan koska puhekela palaa aika pian….

Yliohjaus johtuu hyvin usein totaalisen vääristä säädöistä ( kaikki varmuuden vuoksi täysillä ) ja ylimääräisten bassokorostusten ja loudnessien pitämisestä päällä. 3 dB bassokorostus vaatii vahvistimelta kaksinkertaista tehoa. Ja jokainen 3 dB lisäys taas kaksinkertaista jne… Helppo laskea että kohdilleen säädetty systeemi on isossa vaarassa hajota jos vahvistimelta yhtäkkiä vaaditaan monikertaisia tehoja. Toinen yleinen syy on huono virransaanti. Jos vahvistin saa liian vähän virtaa, se yliohjautuu jo pienillä tehoilla koska pienellä virralla ei voida isoa tehoa tehdä! Vahvistimen kuumuminen tulikuumaksi ja jatkuva sulakkeiden poksahtelu kertovat yleensä siitä että virtajärjestelmässä on jotain pielessä. Reagoi tähän HETI korjaamalla asiat kuntoon niin subbarisi saa huomattavasti lisää elinaikaa. Paksu virtakaapeli ja hyvät liitännät eivät riitä jos maakaapeli on pientä narua ja kiinni ruuvissa joka on kiinni peräkontin muoviverhoilussa… Yleisimmin huono virransaanti onkin kelvottoman maadoituksen syytä. Maadoitus tulee kiinnittää AINA paljaalle metallille auton koriin. Ei mihinkään “on-se-ehkä-maissa-ruuviin” jolla on muovinen verhoilupaneeli kiinni peräkontissa. Lisäksi virta ja maakaapeleiden liitosten pitää olla niin lujia että kädellä nykäisemällä kaapeli ei irtoa liittimestä joka on kiinni akussa/korissa.

Puutteellinen sisäänajo

Mekaaninen hajoaminen ja varsinkin ripustusten repeäminen on yleensä seurausta siitä, että elementtiä ei ole lainkaan sisäänajettu vaan on saman tien vedetty hanat kaakkoon. Tällöin varsinkin alaripustus on vielä liian jäykkä liikkumaan sitä liikerataa minkä se pystyy liikkumaan huolellisen sisäänajon jälkeen.

Allaolevaa kuvaa klikkaamalla asiaa sisäänajosta PDF-tiedostona:

Väärä/huono kotelo

Pohjaan lyönyt puhekela

Seuraavaksi yleisin syy subbarin hajoamiseen on huono kotelo. Joko huonosti tehty, vuotava ja hatara kyhäelmä tai asiallisestikin tehty mutta täysin väärin viritetty kotelo voi olla syypää. Oikea kotelointi mahdollistaa elementin kunnollisen toiminnan. Vääränlainen tai huono kotelo lisää merkittävästi hajoamisriskiä. Yleisimpänä esimerkkinä tästä aivan liian ylös viritetty refleksikotelo josta on yritetty saada ulos liian matalia ääniä. Koska kartion kontrolli karkaa viritystaajuuden alapuolella ja liikerata kasvaa holtittomaksi, seurauksena on puhekelan lyöminen pohjaan. Esimerkkikuva tästä tuossa oikealla.

Ja tuosta alhaalta avautuu kuvaa klikkaamalla PDF-tiedosto DD Audio Tech Talk tästä aiheesta:

Liian pieni vahvistin, sopivan kokoinen vai liian suuri vahvistin?

On olemassa sitkeitä uskomuksia siitä että jos vahvistin on “tarpeeksi paljon pienempi” kuin subbarin tehonkesto, sillä ei pysty polttamaan subbaria. Jos vahvistin on liian pieni, sitä “joutuu” koko ajan kuormittamaan äärirajoilleen jotta subbarista saadaan ääntä ulos. Tällöin ollaan koko ajan yliohjaamisen “riskirajoilla” ja on vain ajan kysymys milloin subbari saadaan poltettua. Joten sellaista “riittävästi liian pientä” vahvistinta ei ole olemassa.

Toinen ääripää eli se “riittävästi liian suuri” vahvistin ei myöskään ole mikään pomminvarma varokeino. Vaikkakin kaikkein suositeltavin valinta kunhan ylimitoitus ei ole järjetöntä luokkaa, koska yliohjaamisen vaara on pienempi. Siksi että tehoa löytyy oikeasti. Näillä reilun kokoisilla vahvistimilla virran riittävyys nousee sitten vielä isompaan rooliin, ne samat piuhat eivät enää riitä mitkä riittivät sille pienelle vahvistimelle. Vaikka vahvistin saa riittävästi virtaa ja toimii kunnolla, on mahdollista hajottaa subbari ihan vaan silläkin, että sille annetaan sitten liikaa sitä tehoa. Jota se ei kestä vaan hajoaa. Joten ei tämäkään ole pomminvarma ratkaisu, sellaista “riittävästi liian suurta” vahvistintakaan ei ole olemassa.

Sitten se välimalli eli “sopivan kokoinen” vahvistin. Tällä mielletään sitä, että vahvistin antaa suurin piirtein saman verran tehoa kuin elementin jatkuva tehonkesto on. Tähän pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin pieneen ja suureenkin vahvistimeen. Huonolla asennuksella ja väärillä säädöillä saadaan tuhoa aikaan.

Subbarin hajoamisen estävä vahvistin on sellainen JOKA ON ASENNETTU JA SÄÄDETTY OIKEIN. Luki siinä wattilapussa mitä tahansa.

Vahvistimen laatu?

Vahvistimen laatu on tekijä jota taas harvemmin osataan ajatella. Samat numerot sieltä huonostakin vahvistimesta tulee kuin siitä paremmasta? Miten se voisi vaikuttaa subbarin palamiseen tai muuten hajoamiseen? Voihan se. Jos vahvistin on paljon “normaalia” tehokkaampi ja halvempi, sen komponenteissa on jouduttu säästämään. Huonolaatuisissa ja huonommilla suojauksilla varustetuissa vahvistimissa voi tapahtua kaiuttimen elinkaaren hyvin nopeasti päättävä tasajännitevuoto. Juurikin silloin kun sitä vahvistinta kuormitetaan äärimmilleen. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa että se olisi sama kuin kytkisit subbarin suoraan kiinni akun napoihin. Palaa. Varmasti.

Paremmissa vahvistimissa on myös herkemmät suojaukset alijännitteelle. Eli ne menevät vikatilaan ts. pois päältä jos järjestelmän jännite laskee liian alas. Tämä suojaa niin vahvistinta kuin subbariakin hajoamiselta.

Vahvistimen viat?

Vahvistinkin voi hajota ja monesti hajotessaan saattaa hajottaa subbarinkin.

Miten estää palaminen viime hetkellä?

Jos hajua pukkaa pahasti niin ehkä subbarin käyttäkelvottomaksi palamisen voi vielä estää. Tällöin täytyy vaan JATKAA SOITTAMISTA MUTTA PIENEMMÄLLÄ. Kaikkein suurin virhe mitä voi tehdä pahaa hajua pukkaavan ja palamisen rajamailla olevan subbarin kanssa on sammuttaa laitteisto kokonaan. Tällöin kelan liike loppuu eikä sen jäähdytys toimi enää lainkaan. Ja se palaa. Viisainta on laskea volumea reilusti ja soittaa jonkin verran korkeampaa taajuutta kuin mitä kotelon viri on. Tällöinen elementti liikkuu paljon enemmän ja pienemmällä teholla. Joten sillä on mahdollisuudet jäädä eloon.

Täällä DD Audion tarinaa asiasta, avautuu kuvaa klikkaamalla:

Eikö subbarin hajoaminen koskaan muka johdu subbarista?

Toki. Subbareissa voi olla valmistusvirheitä tai ne voivat olla huonolaatuisia. Esimerkkejä valmistusvirheistä ovat vinoon liimatut liikkuvat osat ( puhekela hankaa ilmaraossa magneettiin ), puutteelliset liimaukset ripustuksissa ( ripustus irtoaa liimauksistaan ) ja magneetin keskipaalun huono keskitys ( hankaa puhekelaan ). Tällaisissa tapauksissa on päivänselvää että subbarisi korjataan / vaihdetaan veloituksetta takuun piikkiin. Ainakin jos olet hankkinut sen asialliselta myyjältä.

On myös olemassa huonolaatuisia halpoja verkonpainoja jotka näyttävät erehdyttävästi subbarilta mutta oikeasti niillä ei ole kunnon bassotoiston kanssa mitään tekemistä. Tässä pätee se sama kuin kaikessa muussakin: jos joku on liian halpa ollakseen totta, se ei ole totta. Meillä ei tällaisia tuotteita ole myynnissä. Eikä tule.

Jos taas subbarissa ei ole mitään valmistusvirhettä, eli siitä ei löydy mitään rakenteellista vikaa joka olisi aiheuttanut sen palamisen tai muuten hajoamisen, on vika käyttäjässä. Ollaan joko yritetty mopolla mahdottomia tai asennettu ja säädetty kaikki miten sattuu. Kaikki tällaisetkin tapaukset kuitenkin tutkitaan ja käydään läpi onko tuotteessa jokin virhe joka mahdollisesti on voinut sen hajottaa. Etukäteen ei siis tehdä päätöksiä takuun korvaavuuden suhteen. Ei suuntaan eikä toiseen, ensin pitää tutkia subbari ja katsoa mitä sille on tapahtunut ja mikä sen on voinut aiheuttaa.

Miten varmistan että subbarini pysyy ehjänä?

Käyttämällä sitä oikein. Siten että on järki päässä. Asiallisen laatuiset laitteet eivät koskaan hajoa oikein asennettuina ja säädettyinä normaalissa kuuntelussa. Otetaan tähän kertaus kaikesta:

  1. Valitse laadukas subbari
  2. Asenna se oikeanlaiseen koteloon    tai hanki koteloituna
  3. Valitse laadukas vahvistin
  4. Hanki kunnolliset asennustarvikkeet
  5. Asenna vahvistin ja subbari oikein ( tai asennuta ne oikein jos sinua ei kiinnosta tehdä sitä kunnolla )
  6. Säädä ne oikein
  7. Sisäänaja elementti huolella ennen luukuttamista
  8. Käytä niitä järjellisesti

Näitä ohjeita noudattamalla SUBBARISI SÄILYY TAATUSTI EHJÄNÄ. 

Entäs jos haluan soittaa AINA TÄYSILLÄ?

Noudata tuota ylhäällä olevaa listaa ( poislukien siis tuo kohta 8 ) ja varaudu siihen, että silloin tällöin saat hankkia uuden elementin. Jos tykkäät aina luukuttaa nupit kaakossa niin suosittelen hankkimaan sellaisen subbarin, jonka pystyy korjaamaan eli re-conettamaan.  Tuossa projektissa vaihdetaan kaikki liikkuvat osat, eli puhekela, kartio sekä ylä ja alaripustus. Vain runko ja magneetti jäävät. Tällainen subbari on viisas hankinta hanat kaakossa soittaville ja äänenpainekilpailuja harrastaville, sillä sen uusiminen on moni verroin halvempaa kuin sellaisten elementtien joihin ei recone-kittiä saa. Seuraavalla sivulla on sitten lisää aiheesta Miten subbari korjataan?