Subbari korjataan

Miten subbarin voi korjata eli subbarin reconetus

Subbarin korjaus tapahtuu lähes aina käytännössä asentamalla siihen uudet liikkuvat osat. Eli niin sanottu recone. Reconekitin asennus ei ole mitenkään mahdoton projekti normaalit kädentaidot omaavalle ihmiselle jolla on vähänkään kärsivällisyyttä ja jotain työkaluja.

Ihan halvimpia elementtejä ( lue alle sadan euron bassoja ) ei juurikaan kannata korjata ellei halua ihan omaksi ilokseen harjoitella hommaa, sillä korjaussarja maksaa näissä usein jo 3/4 uuden elementin hinnasta. Jos lisäksi hankitaan erilaisia liimoja jne niin hinta on helposti jo sama.

Sitten taas tilanne on aivan toinen kun kyseessä on järeämpi elementti. Reconekitti voi halvimmillaan maksaa vain 1/4 uuden elementin hinnasta jolloin korjaaminen on jo hyvinkin kannattavaa.

Monet suuret valmistajat myyvät reconekittejä elementteihinsä. Varsinkin Ground Zero ja DD Audio ovat tässä edelläkävijöitä, korjaussarjat löytyvät käytännössä kaikkiin elementteihin. Tosin tuotannosta poistuneisiin malleihin ei kovin montaa vuotta valmistuksen loppumisen jälkeen yleensä kittejä ole tarjolla. Tämä johtuu ihan siitä syystä että tehtailla ei ole kannattavaa valmistaa pikkueriä. Kun itse elementin valmistus loppuu, yleensä loppuu myös liikkuvien osien valmistus. Ja kun varaosavarastot on myyty loppuun, ei niitä enää ole saatavilla mistään.

Reconekittien tyypit

On olemassa useammanlaisia reconekittejä, eikä välttämättä aina kittiä hankkiessa ole edes tietoa minkälainen kitti mihinkin elementtiin on tarjolla.

Täydellinen 1-osainen recone on kuten tuossa sivun alun kuvassa. Kaikki osat ovat valmiina pakettina, asennetaan vain paikoilleen runkoon koko paketti sellaisenaan ja tinataan johtimen paikoilleen.

Sitten on 3-osainen kitti jossa on erikseen alaripustus ja kela yhtenä pakettina, kartio ja yläripustus toisena ja pölykuppi kolmantena. Useimmat reconekitit ovat tällaisia. Asentamisessa on muutama työvaihe enemmän kuin 1-osaisessa kitissä.

Ja sitten on sellaisia joissa ihan joka ainoa osa on irrallisena ja kaikki pitää yksi kerrallaan asentaa paikoilleen.

Miten valita oikea recone?

Tähän on helppo vastata. Valitse tismalleen sen malliseen elementtiin tehty recone kuin mitä sinulla se hajonnut elementti on. Älä mitään muuta. Vaikka jossain toisen elementin reconekitissä puhekela olisi saman kokoinen, se ei vielä merkitse yhtään mitään. Silti voi olla että ala ja yläripustuksen korkeudessa on eroa, jolloin eri rungossa kela on joko koko ajan pohjassa tai liian ylhäällä. Liikkuvat osat voivat liikkuessaan ottaa kiinni eri rungossa, yläripustuksen ja/tai alaripustuksen leveys ja/tai kiinnityspisteet ovat väärät jne jne. Tietenkin jos haluat, voit ostaa vaikka mitä reconekittejä ja kokeilla. Tekeväthän jotkut ns. custom-bassoja miksaten vaikka mitä osia keskenään. Mutta tämä ei vasta-alkajalle ole kovin järkevä ratkaisu, halvemmaksi tulee ostaa uusi elementti.

Mitä tarvitaan reconetukseen

Reconetukseen tarvitaan minimissään seuraavat tarvikkeet ja työkalut:

  • uusi reconekitti
  • liima(t) jolla korjaussarja liimataan runkoon kiinni
  • työkalut joilla poistaa vanhat liikkuvat osat rungosta
  • puhdistusaine ja rättejä jolla puhdistaa rungon osat joihin korjaussarja tulee liimalla kiinni
  • kolvi ja tinaa johdinten kiinnitystä varten ( riippuu korjaussarjan rakenteesta )
  • pulttien kiinnitykseen työkalut ( riippuu siitä onko alapakka kiinni myös mekaanisesti rungossa )
  • puhekelan kohdistukseen paperiliuskoja tai piirtoheitinkalvoliuskoja jne ( riippuu korjaussarjan rakenteesta )

Pari sanaa liimasta

Jokaisella elementtivalmistajalla on omat suosituksensa sopivista liimoista. Jos et aiemmin ole tätä hommaa tehnyt, kannattaa kysyä reconen myyjältä mitä liimoja valmistaja/maahantuoja suosittelee. Jotkut näistä liimoista ovat tavalliselle kuluttajalle hankalia hankkia tai hyvin kalliita. Mutta vaikkei käyttäisikään valmistajan suosittelemia liimoja, ei siitä isoa haittaa ole jos paketti vain pysyy kasassa ja elementti toimii. Tärkeintä on tehdä puhdistus huolellisesti ja asennus vieläkin huolellisemmin. Kieroon liimattu recone ei kovin kauaa toimi…

 

VINKKI: Aika monta elementtiä tiedän korjatun hyvinkin halvalla liimalla ja siitä huolimatta ne ovat kestäneet erittäin hyvin. Se liima on tämä Bilteman 2K superliima. Maksaa tämän jutun kirjoittamisen hetkellä 4,90 € ja riittää helposti yhden subbarin korjaamiseen.

 

 

 

 

Mistä reconekitin saa?

Erikoisliikkeistä jotka kyseisen merkin elementtejä myyvät mitä olet reconettamassa. Luonnollisesti ainakin TÄÄLTÄ eli fanaticaudio.comista.

Miten reconekit asennetaan?

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja näinpä jätän tämän homman selittämisen videon huoleksi. Allaolevalla videolla ammattimies homman suorittaa.

Tässä videossa DD Audion toimesta asennetaan reconekit:

HUOMIO! En ota minkäänlaista vastuuta siitä että onnistuuko jonkun recone-projekti vai ei. Tämä sivu on vaan pienenä lisätietopakettina eikä sen enempää.